Colesterolul şi diabetul zaharat

Diabetul zaharat si colesterolul

Este cunoscut faptul că persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să evite cu rigoare grăsimile dăunătoare şi colesterolul pentru că acest lucru este un factor de risc ce determină afecţiuni cardiace. În aceeaşi măsură, diabetul este afecţiunea care scade nivelul colesterolului bun şi creşte nivelul colesterolului rău, de aceea nu este recomandat ca acele persoane care suferă de diabet de tip II să mai adauge un surplus de grăsime nesănătoasă.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge în combinaţie cu diabetul poate determina accelerarea schimbului de chimicale, cunoscut ca oxidare a colesterolului LDL. Cei mai mulţi dintre specialişti sunt de părere că oxidarea colesterolului LDL este vinovatul afecţiunilor inflamatorii care cauzează ateroscleroza.

De aceea, este important ca persoanele care suferă de diabet să evite alimentele bogate în grăsimi şi cu un conţinut ridicat de colesterol. Tot pentru aceste persoane, nu este suficient schimbarea obişnuinţelor alimentare sau adoptarea unui stil de viaţă activ în exerciţii fizice. Pentru menţinerea sub control a colesterolului este necesară urmarea unui tratament medicamentos recomandat de medicul specialist.

Medicii specialişti recomandă persoanelor care suferă de diabet şi de afecţiuni cardiace să păstreze la cel mai mic nivel LDL-ul, adică până la 70mg/dL, iar persoanelor care suferă numai de diabet să păstreze nivelul LDL până la 100 mg/dL. Dacă acest prag este depăşit, este recomandat ca persoanele în cauză să consulte medicul pentru a afla daca este necesar un tratament pe bază de medicamente.