Colesterolul la copii

Reducerea colesterolului la copii

Mulţi părinţi neglijează faptul că colesterolul poate afecta sănătatea copilului lor atunci când este în exces. Studiile avansate în medicină demonstrează că afecţiunile cardiovasculare îşi au rădăcinile din copilărie, iar nivelul colesterolului mărit poate grăbi procesul de evoluţie a bolii. În plus, ţinând cont de faptul că în zilele noastre din ce în ce mai mulţi copii se confruntă cu obezitatea, toţi aceştia riscă să aibă boli cardiovasculare. Problemele asociate cu nivelul crescut de colesterol nu sunt foarte evidente la copii, de aceea este foarte greu să te gândeşti că de acolo vine problema. Dar este bine ca părinte să testezi nivelul de colesterol al copilului tău mai ales dacă există deja cazuri în familie de colesterol mărit sau boli cardiace premature (până în 55 de ani la bărbaţi şi până în 65 la femei). Odată depistat nivelul de colesterol al copilului tău, medicul îţi va putea face recomandări cu privire la stilul de viaţă.
Este recomandat ca prima dozare a colesterolului să se efectueze după vârsta de 2 ani, dar nu mai târziu de 10. Dacă analizele de sânge ies bine, copilul va fi testat încă o dată la 3 sau 5 ani.
Pentru copii care sunt supraponderali sau obezi şi au nivelul colesterolului mărit sau nivelul colesterolului bun scăzut, este recomandat în primul rând un program de slăbire. Aceasta presupune consiliere de la un specialist în nutriţie şi multă mişcare zilnică. Pentru copii care au peste 8 ani şi au nivelul de colesterol foarte mare, sau care prezintă şi cazuri in familie de boli cardiovasculare, se va aplica un tratament medicamentos.
Nu trebuie să ignorăm faptul că nivelul mărit al colesterolului în sânge la copii poate duce la diabet, tensiune arterială mare şi boli cardiovasculare, mai ales daca există şi în istoricul familiei antecedente. Conform site-ului www.heart.org, în America rata mortalităţii este cauzată de boli cardiovasculare, mai exact de insuficienţă coronară la nivelul inimii (ce presupune blocarea arterelor care înconjoară şi irigă inima). Insuficienţa coronară la nivelul inimii(Coronary heart disease) cauzează anual 425.425 morţi. Este estimat ca 17.6 milioane de adulţi din America sunt afectaţi de această boală, iar mulţi dintre aceşti adulţi au copii care riscă să aibă această boală şi au nevoie de evaluare medicală.

Nivelul de colesterol pentru copiii şi adolescenţii cu vârste între 2 şi 19 ani

Nivelul totat de colesterol (mg/dL)
Acceptabil — mai puţin de 170
La limită — 170-199
Ridicat — 200 sau mai mare
Nivelul de colesterol LDL (mg/dL)
Acceptabil — mai puţin de 110
La limită — 110-129
Ridicat — 130 sau mai mare
Aceste recomandări sunt făcute de Programul National de Educare despre Colesterol din SUA (www.nhlbi.nih.gov).