Ce sunt produsele funcţionale?

Conceptul de „produse funcţionale” a fost lansat pe la mijlocul anilor '80 în Japonia de către autorităţile din domeniul sănătăţii şi se referă la acele produse procesate, care au una sau mai multe beneficii pentru organism, pe lângă cele nutriţionale corespunzătoare. Ideea conceperii acestor produse s-a născut din dorinţa de a îmbunătăţi calitatea vieţii, de a adopta un stil de viaţă sănătos şi de a putea preveni sau reduce riscul de îmbolnăvire.

Comisia Europeană a Ştiinţei Alimentelor Funcţionale precizează că alimentele funcţionale trebuie să-şi păstreze “forma” de aliment, nu să aibă formă de pilule, capsule, siropuri etc., dar mai ales să-şi justifice efectele în cantităţile în care se consumă în mod normal în dietă.

Produsele funcţionale includ alimente ce conţin anumite minerale, vitamine, anumiţi acizi graşi sau fibre, la care se adaugă substanţe active biologice, precum antioxidanţi şi probioticele.

Specialiştii au identificat câteva funcţii majore ale alimentelor funcţionale: apărarea organismului prin reducerea alergiilor şi activarea sistemului imunitar, prevenirea îmbolnăvirilor prin prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a dezechilibrelor metabolice congenitale, precum şi antitumorale, controlul unor funcţii ale organismului precum funcţionarea sistemului nervos, apetitul şi absorbţia nutrienţilor, reducerea duratei de convalescenţă şi, nu în ultimul rând, reducerea efectelor îmbătrânirii.

Producerea alimentelor funcţionale a reprezentat în acelaşi timp şi o provocare pentru tehnologi, nutriţionişti, biochimişti, microbiologi. O dată cu creşterea interesului pentru alimentele funcţionale, au apărut noi produse şi, o dată cu ele, şi nevoia de dezvoltare a standardelor şi procedeelor de dezvoltare şi promovare a acestor produse.